Desktopapplikation med Adobe AIR – är det värt det?

Det har blivit populärt att bygga om webbsiter till desktopapplikationer med Adobe AIR. Webbplatsen skrivs om med stöd av bl a Ruby on Rails och andra tekniker som vävs samman i Adobe AIR. Applikationen installeras sedan lokalt i Windows och nås från t ex skrivbordet.

adobe air desktop application

Ebay var bland de första som släppte en desktop applikation av sin sajt. Så, vad tillför den nya Adobe AIR tekniken? Jag har lagt viss tid på att testa några applikationer:

  • Den stora fördelen är offline egenskapen. Det går att ta del av funktionalitet även helt utan Internetuppkoppling. Precis som med vilken annan klientapplikation som helst.
  • En annan nyhet är att applikationen, som till utseendet liknar Firefox och Internet Explorer, kan förses en egen ramdesign (se bild).
  • Tider och data kan animeras eller förses med lika, mjuka scrollningar som i t ex Apple iPhones gränssnitt. Men det har vi sett i ”vanlig” AJAX eller Flash sedan länge.
  • Till skillnad från webbplatsen, körs applikationen per default vidare efter nedstängning. Åtkomst via ikon nere i Windows högra Quick launch.
  • Att besökaren inte ska behöva ”bli störd” i sin surfning anges som en fördel. Men behövs det en helt egen klient för det problemet? Det kan även hända att en Adobe AIR applikation inte kraschar lika ofta som gemene mans webbläsare.

Sammanfattning: Teknik utvecklad främst för att den går att utveckla. Någon mer än jag som minns ”Push” teknikracet i Windows från 90-talets slut?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Övrigt, CMS, Web2.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s