Adblockers ett snabbt växande hot mot svensk internetannonsering

Minns ni pop-ups? Med de senaste versionerna av Firefox och Explorer är ”irreterande pop-up’s” ett minne blott. Trots att många sajter faktiskt lever på pop-upreklam. Och att det är en reklamform som i november 2006 utsågs till den mest effektiva i en rapport av Patrik Nilsson från Handelshögskolan vid Umeå Universitet.

Enligt IRM växte internetannonseringen nyligen med ytterligare 23 procent och står numera för 15 procent av den totala medieinvesteringen i Sverige. Mer än TV.

I samband med detta vill jag redogöra för ett kraftigt stigande antal användare av Adblockers, annonshindrare och annonsförstörare. En trend jag tycker starkt borde oroa internetsverige. Stora delar av internets existens bygger på annonsintäkter.

Jag har svårt att se att Microsoft och Mozilla installerar Adblockers som en standardinställning. Men redan idag finns mediabyråernas värsta fiende bara två klick bort för en normalbegåvad surfare.

Och det finns en uppsjö av Adblockers att välja på, för Firefox: Adblock, Adblock Plus, Adblock Filterset.G Updater, iMacros for Firefox, ImgLikeOpera, Adblock Plus Watcher, Add-Art, BlackHole Server, Karma Blocker

För Internet Explorer: Adblock Internet Explorer, IE7Pro, Admuncher, AdsCleaner, Adblock Plus, Spybot search and destroy och Norton internet security.

Varje vecka laddar hela 225 000 (!) hem Adblock Plus för Firefox. Totalt har 18,4 miljoner laddat hem insticksprogrammet. Ytterligare några hundra tusen (!) laddar hem andra Adblockers för Firefox. Då talar vi om den mindre av de två webbläsarna.

Varför laddar de hem Adblockers? Annonsljud som stör, ökad laddningstid, minskad processorkraft och krav på tredjepartsprogram som besökarna inte vill ha.

Vad är då lösningen för alla oss som tänkt tjäna en slant på internet?

Det kan vi göra ändå. Statistiken över visade annonser förändras i vissa fall inte. Adblock Plus har en inställning att ladda ner blockad data, men inte visa den. Annonsörerna är de som förs bakom ljuset.

På annonsörernas sida finns även tillgängliga script. Det går relativt enkelt att hitta webbläsare som Adblockar. Men att stänga ut Adblockare från hela webbplatser är inte lösningen. Då kommer det bli som med pop-up’s för något år sedan. En ständig kamp med Adblocker-blockers på ena sidan och Adblockers på andra som med proxys etc. försöker gå runt motpartens senaste kodsträng.

Jag ser bra mycket bättre lösningar på problemet. T ex använda DOM (Document-Object Model) för att identifiera av Adblockern gömda <div>-taggar och meddela dem att de bör slå på annonserna för webbplatsens fortlevnad.

Annonser

7 kommentarer

Filed under Övrigt, CMS, Web2.0

7 responses to “Adblockers ett snabbt växande hot mot svensk internetannonsering

 1. Jag använder adblocker i Firefox och är glad att det finns 🙂 Kör utan i IE dock.

 2. Pingback: Reklamfascisternas himmelrike » Teflonminne

 3. Rikard

  Ni kanske får fler läsare om ni respekterar deras önskan att slippa påträngande reklam…

 4. Visst skulle man kunna tro det, men jag vet inte om den teorin håller.
  Ta min sajt som exemple, den har ganska många läsare dagligen, och jag höll all reklam borta från sajten fram till 2004 (om jag minns rätt). I 2004 lade jag upp Google text ads (och numera google gifs) men dessa små klickar betald annonsplats ses enbart av folk som nte har loggat in, loggar du in slipper du reklamen.

  visst visst, jag har massor som loggar in, men det är fortfarande varje dag fem gånger så många läsare som inte bemödar sig att göra det (att logga in ger fler fördelar än enbart ”reklamfri sida” för övrigt.)

  Jag konkluderar nu att en femtedel av läsarna bryr sig inte ett smack.

 5. Haja att ingen vill ha annonser och reklam. Att annonsören inte tjänar pengar på sin reklam? Jag kunde inte bli mer ledsen!

 6. I loved as much as you will receive carried out right
  here. The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same
  nearly a lot often inside case you shield this increase.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s