Nacka.se på Sharepoint MOSS av Logica

Nacka har efter 6-7 månaders jobb fått en ny webbplats på Sharepoint MOSS av Logica Fishbone Systems (vad hände med Fishbone?).

Ansvarig är Ann-Sofie Mårtensson. Sajten är uppdelade med nio huvudingångar för olika ämnen. En Siteseeker och en Artificial Solutions bot (ej pop-up för en gångs skull) finns även där. Videoguider har byggt för att utbilda Nackaborna i nya webbplatsen.
nacka.se

Hoppas det går bättre än 2003 års dyra totaldebacle Nacka24. Då fuskades det med upphandlingen och budgeterade 24 Mkr landade på över 52 Mkr. Vilket de ansvariga försökte dölja. Den gången jobbade Nacka kommun tillsammans med Agura IT som idag har gått i konkurs.

Men är det inte risigt att domänroten inte pekar någonstans? Måste vara fler än jag som började med att URL:a den. Update: Efter detta inläggs publicering har Nacka.se styrt upp sin rot.

Annonser

10 kommentarer

Filed under CMS, Sharepoint, tillgänglighet

10 responses to “Nacka.se på Sharepoint MOSS av Logica

 1. Thomas

  Hade inte Logica byggt nacka.se?

 2. Fredrik

  Nacka.se ser helt ok ut men visst känns den seg?

 3. Alexander Koponen

  ”Men är det inte risigt att domänroten inte pekar någonstans?”

  Nej, det tycker jag inte.

  En domän registreras för att användas till många tjänster, dns, mail, web, m.m.

  Ofta läggs dessa tjänster ut på många servrar med olika IP-adresser. ”domänroten” som du hänvisar till går visserligen att binda till ett A-record, men det blir en väldigt odynamisk setup. Ifall man väljer att göra detta ändå så missas information.

  Hur ska folk veta att ”nacka.se” är en hemsida?
  Genom att sätta domänprefix på hostnames så förstår man vilken klient som avses för att läsa adressen i fråga: http://www.nacka.se, http://ftp.nacka.se, osv

  Nu finns det folk som säger ”Jamen web är ju default protokoll på nätet” – men det är inte sant, DNS använder folk mycket mer, utan att veta om det.

  Dessutom har DNS (NS) och Mail (MX) egna poster i roten men web har inte det – därför att det är inte meningen att hemsidor ska ha ”rotadresser”.

  Nu går det ju rent tekniskt att konfigurera det mesta, det kallas hacking och det är kul i sig, men att förvänta sig att hemsidor ska finnas utan ”www.” finns det inga tekniska belägg för.

 4. Alexander Koponen

  Anledningen till att det blev ”http://” framför adresserna ovan är pga att kommentar-funktionen la till det, inte jag.

 5. Bra genomgång Alexander. Men det är lite ”old-school” att dra upp DNS egenskaper i ett CMS-forum. Klart Nackaborna ska kunna säga åt varandra ”läs om det på nacka punkt se” istället för ”läs om det på v, v, v nacka punkt se”. Då det förstnämnda inte ens ger svar. I senare IE-versioner hamnar togs du fram till idag till Live seach och andra sajter som första sökresultat. ”Hackningen”, om du så vill, kan vi kräva i dagens användbarhetsanpassning. Och nu är den på plats! Nacka.se är uppdaterad efter detta inläggs publicering, noterade jag. Sådär ja.

 6. Och som traditionen bjuder när Logica är i farten kan man se hur lösningen ser ut i bakgrunden:
  http://www.nacka.se/web/bo_bygga/Sidor/Forms/DispForm.aspx?ID=1&Source=http%3A%2F%2Fwww.nacka.se%2Fweb%2Fbo_bygga%2FSidor%2Fforms%2Fallitems.aspx&RootFolder=%2Fweb%2Fbo_bygga%2FSidor

  Nu vet man ju inte om Logica har något lager över listegenskaperna, men om det är så där redaktörerna jobbar så skulle jag gråta på jobbet.

 7. Vi på Fishbone Systems har inte varit inblandade i projektet. Ta gärna bort vårt namn i artikeln.
  Med vänlig hälsning
  Bosse Larson

 8. @Bosse Larson – Fick tips om att ni skulle bygga Nacka.se på MOSS ett tag innan lansering. Kändes trovärdigt. Var ni med i upphandlingen eller varför skickades det ut, tro?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s