Vem är Martin Edenström?

Den här bloggen innehåller nyheter, tips och råd för dig som jobbar som CMS/ECM/WCM-köpare, IT-projektledare, arkitekt, utvecklare eller formgivare. Varmt välkomna, hoppas ni kommer finna mycket av värde!

I bloggen skriver Martin Edenström, PMP / Certified Scrum / AIIM projektledare på Cybercom med erfarenhet av CMS, WCM, ECM, publiceringsystem, e-handel och portaler sedan 90-talet.

Levererade ECM/WCM/CMS/e-handel projekt inkluderar: Tele2.se (RedDot), Unionen.se/Sif.se (EPiServer, Community), Karolinska.se KUL (EPiServer), K-Rauta.se (RedDot), Intrum.com (RedDot), Gustavsberg.com (RedDot), Sony Ericsson/UIQ (Polopoly, RedDot), Proffice/Dfind (RedDot), Regeringen.se (åren 2001-2003, byte Polopoly). Samt ett flertal hemligstämplade projekt. I samtliga kundfall har jag fått äran att leda framtagandet av en komplett webbplats. Inga avgränsade del- eller småprojekt.

I bloggen bjuder jag på transparent, arbetsrelaterad läsning. Alltid på kundens sida. Med en förhoppning om färre vilseledda, både kunder och anställda, i djungeln av akronymer och termer.

Jag håller även koll på de senaste svenska CMS-lanseringarna. För att bygga statistik om olika CMS-verktygs framgångar och bästa framtida möjligheter inom olika branscher, nischer samt sett till funktionalitet och integration.

Flera gånger på dag skriver jag om det senaste och rykten om Microsoft– och Java-produkter som EPiServer, Polopoly, RedDot, Microsoft Sharepoint 2007 (MOSS), Sitevision och Escenic. Även Open Source verktyg som WordPress, Joomla, Drupal och Mambo behandlas frekvent.

Vid mätningar 2009 är ni 600-1000 unika besökare per dag som tittar in. Inte illa för ett privat, ej marknadsfört bloggprojekt.

Martin Edenström har tidigare grundat What.se / Kickad.nu (köpt av IDG, numera IT24) där jag fortfarande hoppar in som journalist. Skriver ofta om den svenska CMS-världen.

Allmänna synpunkter och kommentarer? Använd chattboxen direkt till höger, det allmänna kommentarformuläret här nedan, ring på 0704975497 eller e-posta på e d e n strom [ at ] gmail.com. Bloggen är skyddad enligt Creative Commons.

16 svar till “Vem är Martin Edenström?

 1. Vi har akut behov (inom en månad) av en PL med MOSS kompetens. Kan det vara något för dig?

 2. Ping: 1000 CMS-besökare samma dag « EPiServer Polopoly Sharepoint CMS blogg

 3. Hej,

  Hur ser du på det faktum att de flesta CMS är byggda för att hantera vad jag skulle kalla vertikal information – dvs en skriver till många och så publiceras objektet (artikel, bilder etc). I fallet användargenererat ionnehåll är det mera horisontell information, d.v.s. många användare skriver till många andra användare, och informationen ska publiceras direkt. Vår erfarenhet är att om man väljer att göra detta via open source lösningar, eller genom att addera funtionalitet till ett CMS så får man ganska länga byggtider och system som inte är helt optimala utifrån säkerhet, flexibilitet och skalbarhet. Jag tycker, självklart, att det är bättre att ta ett system som är byggt för detta, som XCAP från Josh, där man får all funktionalitet från början, korta leveranstider, säkerhet, flexibilitet och en bättre förutsägbarhet i projektet.

 4. Just det, kanske ska svara Carl Lachmann, lite sent om sider. Mig veterligen är varken EPiServer eller Drupal skrivet på något ”icke-horisontellt” sätt enligt vad jag tror du beskriver ovan.

  Ert javasystem XCAP har jag inte sett så mycket av förutom hos era kunder. Bjud gärna in mig för en genomgång!

 5. Någon här som kan Drupal?

 6. Mattias, kolla med Cybercom (står bakom bl a 1000apor.se och Lyxfallan.nu som ligger på Drupal).

  Vill du ha frilansare rekommenderar jag några av alla frilansforum.

 7. @Mattias:

  Svenska företag och frilansare som tillhandahåller Drupaltjänster hittar du här: http://groups.drupal.org/node/13688

 8. Patrik

  Jag skulle nog använda Typo3 (www.typo3.com, typo3.org) istället för Drupal. Mycket mer moget system.

 9. Danial Namousi

  @Patrik:
  Jag ber dig ödmjukt att utveckla vad du menar med ‘ett mycket mer moget system’ med avseende på ordet ‘moget’ och vad som utgör din referensram.

  @övriga:
  Eller kanske det finns någon annan som läser detta som vill ta sin tid och förklara vad ‘moget’ betyder när man pratar om system? Är det till att börja med bra eller dåligt?

  Jag försöker undvika att läsa branschbloggar som denna* ty det är i min mening alldeles för stor fokus på system och teknik. Det låter nog löjligt i era öron. ”Vad ska man annars prata om? Det är ju vad hela branschen handlar om.”

  Då har jag nog helt gått vilse eftersom min bransch främst handlar om människor. Det handlar om _människor_ som skapar.

  Jag blir varm i hjärtat när Martin Ahrend på Dagens Industri motiverar sitt val av skapelse med främst en referens till människor – de som ligger bakom den och de som är tänkta att skapa med den.

  Det krävs tålamod och engagemang för att skaffa insikt i vilka som är människorna bakom ett system, ett varumärke eller ett beslut. Det krävs ännu mer av en person att med denna insikt kunna förmedla en bild av dessa människor.

  Efter att ha tillbringat en längre stund på din blogg vill jag påstå att du inte lyckats med detta. ‘Lyckats’ är dock fel ordval ty det förutsätter att du haft det som syfte.

  — danial

  * – Absolut ingenting personligt, Edenström.

 10. Hej Danial, noterade på din webbsida att du ändå verkar jobba med CMS och specifikt Drupal. Bra att förtydliga det.

 11. Johan

  Jag måste kommentera Danial Namousi inlägg, efter ha läst det relativt långa inlägg förstår jag inte riktigt vad syftet med inlägget är.
  Detta är en blogg som riktar sig kring teknik och primärt CMS system. Så de som läser denna blogg är nog generellt intresserad av tekniken, men även vad som händer i vår del av branschen.

  När det gäller frågan om moget system tänker jag bara kommentera med att det är att i de flest fall är att föredra ett moget system framför ett omoget.

 12. Danial Namousi

  @Martin Edenström:
  I mitt inlägg undvek jag att prata om specifika tekniker utan ville uppmärksamma dig på hur vi förhåller oss till dem. Det är synd att du kände dig nödgad att nämna ett system i detta sammanhang och samtidigt påpeka att det är ‘bra att förtydliga det’.

  Jag tyckte inte det hörde till saken men jag ber nu om att komplettera denna sanning. Jag ska inte försöka existensberättiga mitt val genom att påstå att tekniken jag valde är bättre än någon annan. Det var inte ett lätt val men för att kunna känna mig trygg i det fick jag utgå från mig själv som person. Följande stycke handlar om hur jag som person fungerar och jag implicerar inte på något sätt att det är bättre eller sämre än någon annans beslutfattningsförmåga.

  Min moraliska värdegrund begränsar mig till att jobba med öppen källkod. Idealisten i mig hoppas och tror att det kommer gynna mig och mina medmänniskor. Jag har dessutom ingenting emot att jobba i det som jag tror Patrik nog skulle kalla för ‘omogna’ plattformar så länge som det sker i samarbete med mogna utvecklare som har samma incitament för sitt arbete som jag. För mig är visionen viktigare än det befintliga tillståndet av tekniken. Eftersom jag gör mig beroende av andra människor när jag väljer en teknik så är de viktigt att vi som en grupp delar samma vision. Det innebär för min del att människorna blir en viktigare faktor än den befintliga tekniken ty min uppfattning är den att det är lättare att utveckla teknik än människor.

  Jag kände att jag var tämligen oberoende när jag gjorde mitt val av plattform och jag tyckte att jag agerade enligt James Surowieckis modell utifrån ett stycke ‘privat information’ – min självinsikt och mitt ändamål (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wisdom_of_Crowds). Vi utvecklare är en grupp och för att vi tillsammans ska kunna agera klokt så måste vi anstränga oss för att fatta oberoende beslut genom att ihärdigt göra våra egna tolkningar av den information vi får och kombinera detta med en personlig parameter – i mitt fall blev det mina personliga värderingar.

  Motsatsen är när man väljer teknik efter vad andra anser om den. Exempelvis att kunderna efterfrågar en plattform mer än en annan eller att det helt enkelt är den senaste heta förkortningen. Jag vill att vi fördjupar oss i ett stycke information som vi får levererat från till exempel en blogg som denna, innan vi låter det påverka vår världsbild och vårt omdöme. Om vi ständigt underlåter oss att absorbera korta stycken av information som ”Storföretag A valde plattform P och anlitade firman F” finns det en överhängande risk för att konjunkturerna i vår bransch inte ter sig bättre än de på finansmarknaden. Detta kan förefalla vara ett ytterst populistiskt påstående med tanke på dagsläget men jag hade valt att göra samma referens även om börserna pekade spikrakt uppåt.

  Allt detta låter nog ytterst flummigt i era öron men jag kan starkt rekommendera ovannämnda bok. Den beskriver och försöker förklara många intressanta fenomen kring grupper och deras agerande. Jag önskar att vi utvecklare utifrån ett grupperspektiv ska agera klokt och på ett sätt som gynnar oss själva, våra kunder och våra kunders kunder i godtycklig ordning. Därmed framför jag enligt tidigare inlägg en önskan om starkare fokus på människorna kring tekniken och upphandlingarna.

  @Johan:
  Jag förstår den irritation som kan uppstå när man tar sin tid att lyssna på någon men känner att det inte var givande. Jag vill tacka för att du tog din tid till att läsa min kommentar.

 13. Hans

  Är på jakt efter CMS på Notes/Domino. Har verkligen haft svårt att hitta några. Symfoni, P3 och PARC (ramverk snarare än verktyg)
  Varför är det så, det finns ju 700+ CMS på marknaden? Kan någon tipsa om andra än dessa tre.

  ….eller finns det argument mot att gå N/D-vägen när det gäller CMS…..

 14. Hej Hans. Du skriver det själv, att det inte finns så många CMS-val som utgått från Notes/Domino talar sitt tydliga språk. Även detta kan intressera: http://www.cmswatch.com/About/Press/200803SHAREPOINT/

 15. Roberth

  Det är kul att följa andra kollegors olika sharepoint-projekt. Detta verkar dock mindre bra för kunden:

  http://www.nvp.se/Nacka/Nacka/Nackas-nya-hemsida-blev-atta-miljoner-dyrare/

  Hmm, var det inte liknande rubriker om:
  http://www.nacka24.se

  och http://www.mittbygge.se?

  Samma leverantör? Ja, jag tror det 🙂

 16. Daniel

  Hur flummig är inte Danial på en skala?

  Det är ändå utveckling vi pratar om; och där är tamefan det mera intressant med det arkitektoniska snarare än moraliserande om öppen källkod och annat trams och lullull runt omkring.

  Känner man ”otrygghet i sin person” när man stöter på någonting som inte passar in i någon 70-talsversion av systemutveckling bör man nog foka på haschpipan på heltid istället.

  Kan man dessutom bara jobba i ett CMS på en plattform bör man nog fråga sig om man är särskilt lämpad att överhuvudtaget komma med rekommendationer om system till kund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s